「眼線筆」大眼妝

Published 2012/10/30 by yokotsang

今日配角係愛貓 Bubebu,主角係我眼妝,
又有「眼線筆新歡想話俾大家知

女性鍾意買鞋買衫買袋買化妝品…..我都係,仲要瘋狂個堆喎;講到化妝品,其實我儲得至多係眼線筆,仲要all black添;之但係 black 都分好多種類嘛,襯唔同衫、想化唔同look,都可以細心揀選— 帶灰的黑、帶閃的黑、超濃的黑等等,效果好唔一樣呀!
呢支就係我新歡!
11月1日至登場的最新冬季限量版—- Majolica Majorca魔幻眼線液 $128 
(指定屈臣氏及莎莎有售)
筆尖極幼,易劃出好 natural 的眼妝;
喜歡輕易在眼皮上色,無須來回幾次;
重點是超強防汗、防油、防淚水,持久不易甩色。
但我覺得要彈的是,需要大半分鐘至乾透囉,想on top 再做layering都急不得。
是幻彩珠光濃黑調,看示範就知黑得來不會太硬實;
呢支眼線筆特別適合用來描劃兩個位置,就係眼頭同埋內眼線喇!
眼頭:筆尖夠晒超幼細,可以細緻填色,又不會化開。
內眼線:超強防汗、防油、防淚水配方,唔怕變熊貓眼。
想更有層次感,要加埋佢……
想眼妝更深邃,我梗會靠埋 gel eyeliner。
呢盒係台灣美容小店買的,只需幾十蚊勁抵用,柔滑易上色仲唔易溶添!激讚!
至於最緊要的工具—眼線掃,必推介 Bobbi Brown Ultra fine,
軟硬適中兼絕不會甩毛,非常耐用,兩年都唔使換。
深邃眼妝:先用gel liner劃較粗的整條上眼線,
然後在睫毛根部上下邊位再用珠光黑色眼線液塗一層,
就會有不同深淺及不同亮度黑調,塑造層次感。
想使出更專業妝技,就要 on top 再加眼影粉做blending,
當然唔少得像真的捲曲 fake lashes 啦!
————————————————————————
本週《MORE》專欄精采內容:
去皺寶盒
安在家中都可以享受到專業級美容院護理功效?以科技日新月異而言,我相信將會是美容界大趨勢。頃刻希望皮膚幻變平滑無紋?我近來試用了一套家用專業級護理療程,須持之以恆半個月,美肌成績達滿意程度,我視它為「去皺寶盒」。情請留意今期《MORE》雜誌內我的專欄。

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: