皮膚愛吃維他命C精華!《下》

Published 2012/10/25 by yokotsang

噚日咗咁多有關維他命C的美肌理論,相信大家都急切想擁有一支真正有效的左旋維他命C保養品!

說實話,市面上的外用左旋維他命C保養品可以說是多不勝數,建議在購買時以「高定性」、「低刺激性」、以及「皮膚可接受之有效濃度」作為選擇的標準。

我當然有好推介啦!
其實以往一直是用開 Skin Ceuticals CE精華的…..

有15%高濃度左旋維他命C,去倦容、去幼紋效果也顯著,值得keep住用,價錢要千多元啊;不過,我鍾意試多D產品做比較嘛,所以近來又試了另一品牌。

事緣國內男性朋友要我帶佢shopping買面膜,他是fashion designer,really貪靚到暈!我帶咗佢到The One Harvey Nichols  Kiehl’s counter,揀咗兩款好用又合乎經濟的面膜,是深層潔淨白泥mask及overnight保濕面膜,大大盒兩樣加埋唔使六百蚊,他猛讚我錫住佢荷苞,哈哈!就係咁,我至到Kiehl’s有左旋維他命C保養品,仲標榜獲獎無數,好…….梗要試真!


Kiehl’s 維他命C抗衰老精華 $560/50ml;$690/75ml(最新,我覺得更抵用)

「五無」配方至令我放心揀佢用—無水(更純)、無油、無香精、無色素、無防腐劑,故此乎合我對維C產品低刺激性的要求。
蘊含10.5%精純左旋維他命C,也就是足以發揮最佳效用的濃度配方啊!
五百多元,定囉!

由於是無水配方,質感較稠,塗抹起來很順滑推開後起初會有少少油感,轉眼皮膚盡吸


我的白天護膚程式—
高濃度維他命C精華→強效保濕精華→保濕乳液→防曬隔離霜 
我塗抹在皮膚會即時有輕微的刺感,也有溫熱這是高濃度的左旋維他命C穿透皮膚被吸收的正常反應。用後一個月膚質始得到明顯改善,去除細紋,同時亦可亮白肌膚。

然而,維他命C成分是相當不穩定!
它很容易被氧、熱、紫外線以及無機物質等氧化,從而導致其顏色變成咖啡色,並且產生難聞臭味。
使用注意

第一)含有左旋維他命C 的保養品,於每次使用後都要盡快扭緊瓶蓋,並存放在低溫陰暗處(雪櫃冷藏),以保持維他命C的活性

第二)並最好在一個月內「襯新鮮」用完。
第三)如果產品被氧化了,液體變黃甚至變成棕褐色,那就代表失去了效用,塗了也是白費,請狠心棄掉吧!

—————————————————————————
本週《MORE》專欄精采內容:
轉季 提升妝容的秘技
時值初秋轉季間,皮膚狀態最容易不穩,尤其在化妝時候特別多問題浮現,如乾燥脫皮難上妝、面色暗啞如灰水、幼紋皺紋愈遮愈現。如何解救?情請留意今期《MORE》雜誌內我的專欄。
廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: